E-vitamin (tokoferol): alapvető antioxidáns

 
Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket. Nyolc különböző formában létezik: alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol; illetve alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienol. Az emberi szervezetben a legaktívabb formája az alfa-tokoferol.
 
Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében.
 
A zsírszövetek és a máj raktározza, viszont zsírszegény étrend mellett az E-vitamin mértéke nem kielégítő, ezért ilyen esetekben ajánlott táplálék-kiegészítő formájában történő bevitele
 
 
 
 
 
 
 
 
Az E-vitamin kedvező hatásai
 
Az E-vitamin antioxidáns tulajdonsága elismert tény, és kiemelt szerepe van a szabad gyökök elleni küzdelemben. Az antioxidáns hatás jelen esetben azt jelenti, hogy az E-vitamin védi a szervezetet az oxidációs folyamatoktól.
 
Az oxidáció, ami szabadgyök-képződéssel jár, természetes élettani folyamat, az anyagcsere velejárója. A baj az, amikor túl sok szabad gyök képződik, s ezt nem képes hatástalanítani a szervezetünk (gondoljunk például az élelmiszerekben lévő vegyszerekre, a városi szennyezett levegőre, a nikotinfüstre, a feldolgozott ételekre).
 
Szabad gyökök szabadulnak fel például az állandó stressz és a rendszeres testmozgás (séta, torna, futás, úszás, stb.) hiánya miatt. Ráadásul egyre kevesebb ellenanyagot, azaz antioxidánst fogyasztunk, mint például zöldséget és gyümölcsöt, ami segítene az egyensúlyt visszabillenteni.
 
A szabadgyök-megkötéssel elejét lehet venni olyan súlyos betegségeknek, mint az érelmeszesedés, keringési rendellenességek, szívkoszorúér-szűkület, rögösödés a vérben, daganatok kialakulása.
 
 
 
 
Az E-vitamin az alábbi kedvező hatásokkal rendelkezik:
 
•                    Védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti a körmöket, a hajszálakat.
 
•                    Lassítja a sejtek öregedését, és rendszeres szedésével fiatalosak maradhatunk.
 
•                    Nagyon fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában, az időskori látásélesség romlásának megelőzésében.
 
•                    Részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartásban.
 
•                    Antioxidáns hatása miatt javasolt a fogyasztása szívbetegeknek, megelőzhető vele az érelmeszesedés
 
•                    Sportolóknak, különösen testépítőknek többlet E-vitaminra van szükségük a megfelelő izomfejlődéshez, mivel javítja az izmok                                                       teljesítményét, késlelteti kifáradásukat.
 
•                    Erősíti az immunrendszert, különösen idősebb embereknek hasznos.
 
•                    Jó hatású tüdőbetegségek esetén, segítséget jelenthet Parkinson-kórosoknak, mivel enyhíti az izomrángásokat.
 
•                    Javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért különösen hasznos betegség utáni, legyengült állapotban.
 
•                    Óvja az oxidációtól az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat (egyetlen molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát                                         képes megvédeni az oxidációtól).
 
•                    Csökkenti a vérnyomást és megelőzi az érrendszeri betegségek kialakulását.
 
•                    Több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást.
 
•                    Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen.
 
•                    Csökkenti a már meglevő betegségek erősségét, mint például a cukorbetegség tüneteit.
 
•                    Mérsékli a kimerültség jeleit, hatásos segítség a krónikus fáradtság legyőzésében.
 
•                    Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik a bőrön át.
 
•                    Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását.
 
 
Az E-vitamin hiánya
 
Többek között az alábbi veszélyforrásokkal számolhatunk, ha nem viszünk be elegendő E-vitamint a szervezetünkbe:
 
•                    Az E-vitamin hiánya az immunrendszer gyengülését okozza.
 
•                    A termékeny korú nőknél csökken a megtermékenyülés esélye.
 
•                    Izomsorvadás, ivarrendszeri zavarok, a vörösvértestek károsodása, a vérszegénység (anémia) bizonyos fajtái alakulhatnak ki.
 
•                    Az idegrendszer is kárt szenved, ami idegességben, feszültségben jelentkezik. Gyengül az emlékezőtehetség, ezért kimondottan előnyös, ha                                   erősen leterhelt időszakban E-vitamint szedünk.
 
•                    Csökken a figyelem, az izmok is veszítenek feszességükből.
 
Az E-vitamin túladagolása
 
Túladagolása nem jellemző, mert bár a zsírszövetek és a máj tárolja a felesleget, a széklettel folyamatosan ürül a szervezetből. A nagy mennyiségben szedett E-vitamin sem toxikus, igen sokat, és nagyon sokáig kellene ahhoz szedni, hogy bajt okozhasson, állítják a kutatók. Ebben eltér a többi, zsírban oldódó vitamintól.
 
Mivel nem vagyunk egyformák, előfordulhatnak kivételes esetek. Ha furcsa tünetek jelentkeznek – fejfájás, kettős látás, izomgyengeség, emésztőrendszeri probléma -, s ezek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a nagy mennyiségű E-vitaminnal, hagyjuk abba a szedését. A tünetek más baj jelzései is lehetnek, figyeljünk oda testünk változásaira.
 
Ha bármilyen betegség esetén nagy mennyiségben szednénk, konzultáljunk a háziorvosunkkal, mivel bizonyos rendellenességek mellett negatív hatást válthat ki.
 
Az E-vitamin természetes forrásai
 
E-vitamint tartalmaznak többek között az alábbi magvak, olajok, zöldségek és gyümölcsök:
 
•                    búzacsíra
 
•                    hüvelyesek
 
•                    napraforgómag, dió, mandula, mogyoró
 
•                    aszalt szőlő (mazsola)
 
•                    gabonapelyhek
 
•                    zöld leveles zöldségek (például a spenót)
 
•                    tojássárgája
 
•                    növényi olajok (például búzacsíra-olaj, olívaolaj, napraforgóolaj, tökmagolaj, kukoricaolaj, lenmagolaj)
 
Érdemes tudni, hogy a főzéssel és a hosszantartó tárolással (túl magas vagy túl alacsony hőmérsékleten) ezen tápanyagok elveszíthetik E-vitamintartalmuk egy részét.
 
Az E-vitamin napi mennyisége – heti átlagban – fedezhető a változatos, növényeket, növényi olajokat, olajos magvakat, zöld növényeket, tojást, tejtermékeket (főleg savanyított tejtermékek) tartalmazó étrend mellett.